Ian Flemingin romaanien ja novellien inspiroiman James Bond -elokuvasarjan 25. osa No Time to Die tuli ensi-iltaan 30.9.2021. Kävimme abiturienttien kanssa katsomassa Cary Joji Fukunagan ohjaaman Daniel Craigin viidennen ja viimeisen elokuvan James Bondina Tennispalatsissa 4.11.2021. Elokuvaa edelsi 15-minuuttinen alustus, jossa avattiin Flemingin tuotantoa, elokuvasarjan sisältöä, tunnuslauluja ja Bond-näyttelijöitä Kahoot-pelinä 007 Time To Play. Voittaja sai itselleen No Time to Die -elokuvan mainosjulisteen. Elokuvareissu oli pitkään odotettu ja noin 120 katsojaa henkilökunta mukaan laskettuna viihtyi salissa erittäin hyvin.
ÄI8-, ENA8-, KU6- ja S28-kursseilla elokuvaa käsitellään keskustellen esimerkiksi kuvauspaikkojen esittämistavoista, Bondin kannalta ikiaikaisesta ja toisaalta muuttuneestakin ideologiasta ja tematiikasta laatimalla omia versioita James Bond -elokuvan alkutekstien musiikkivideoista ja aseenpiippukohtauksesta. Lisäksi tehdään luovan kirjoittamisen tehtäviä Koulukinon 007-oppimateriaalista, kuten James Bondin sihteeri Moneypennylle lähettämiä postikortteja, Live and Let -iskulauseita julisteisiin ja t-paidan painokuvioiksi. Suomen kielen ja kirjallisuuden kursseilla elokuvaa hyödynnetään kirjoitustaidon tehtävissä, joiden aiheina ovat naiskuva, mieskuva, oikeudenmukaisuus, teknologia ja tavoitteet. Osa opiskelijoista katsoo äidinkielen tehtäväänsä varten vielä toisenkin Bond-elokuvan. Kirjoitustaidon tehtävien aiheista erityisesti naiset taistelemassa, toksinen maskuliinisuus, naisten ulkonäkö ja oikeudenmukaisuuden suhteellisuus ovat suosittuja kirjoitusaiheita.
Osalle No Time to Die oli ensimmäinen nähty Bond-elokuva, osalle koko sarja oli monta kertaa katsottu. Fukunagan ohjaamaa elokuvaa pidettiin onnistuneena, vaikkakin sen juoneen ja henkilökuvaukseen tehdyt muutokset jakoivat myös opiskelijoiden mielipiteitä. Naiskuvaa nähtiin uudistetun, vaikka pohjavireestä ja perusasetelmasta havaittiin aiemmista osista tuttu kaava. Osa koki Billie Eilishin esittämän tunnuslaulun pääsevän vasta kunnolla oikeuksiinsa alkutekstien aikana nähdyn visuaalisen videon myötä. Keskustelua herätti myös lopulta aika monen genren sekoittuminen No Time to Die -elokuvassa. Elokuvan esittämä käsitys 2020-luvun ihmisten peloista ja uhkakuvat maailmantuhosta DNA-perusteisella joukkotuhoasella puhuttivat. Fukunagan elokuvan esittämää kuvaa tarkasteltiin nykytiedon valossa.
Teksti ja kuvat Juha-Matti Tammela