Perjantai-iltapäivää 27.10. lähdettiin viettämään jo perinteeksi muodostuneesti Helsingin Kirjamessuille, joiden teemamaana on itseoikeutetusti satavuotias Suomi. Suomen tietokirjailijat ry:n ja Äidinkielen opettajain liiton tarjoamilla lipuilla ja Suunnista kirjaan -tehtävillä.
Jo etukäteen abit kertoivat olevansa erityisen kiinnostuneita messutapahtumista, jotka käsittelivät bujoilua eli bulletjournalin tekemistä, keski-ikään ehtinyttä Kimbleä, naurun hyvää tekeviä voimia ja pakolaisuutta ennen ja nyt. Eniten kiinnostivat Tarja Halosen, Aleksi Delikourasin ja Jere Karalahden haastattelut. Kiinnostavana pysähdyspaikkana toimi myös Harry Potter -linja-auto.
Teoksista huomiota olivat kiinnittäneet esimerkiksi Ari Turusen maailman historiallisia kaupunkeja käsittelevä tietoteos, Väinö Linnan “Sotaromaani” ja “Tuntematon sotilas”, Tuomas Kyrön “Mielensäpahoittajan Suomi”, L. K. Valmun “Poika – murha seitsemännellä luokalla”, Aleksis Kiven “Seitsemän veljestä”, Sampo Ahton “Talvisodan henki”, Jere Karalahden elämäkerta, “Kalevala”, virolaisten pakkosiirtoja käsittelevä virolaisministeri Mart Laarin teos “14. kesäkuuta”, Karoliina Korhosen “Finnish Nightmares”, Juha Valsten “Ihmislajin synty”, Petri Pietiläisen “Kissojen maailmanhistoria”, Elli Kytömäen suomalaisen aktivismin historia “Ei ydinaseille” ja Antti Tuurin “Ikitie”.
Aika riensi, ja kirjat ja metrilakut kävivät kaupaksi. Opettajan näkökulmasta parasta on nähdä kasvava innostus kirjoihin ja seurata, kuinka kirjailijat kohtaavat lukijoitaan.
Juhlavuoden kunniaksi myös kaikki Suomen yhdeksäsluokkalaiset oli kutsuttu Kirjamessuille, ja luonnollisesti käytimme tilaisuuden hyväksemme. Monet olivat olleet messuilla jo viime vuonna, joten kuviot olivat tutut. Tänä vuonna messuilla nähtiin tavallistakin enemmän nuorta yleisöä, ja varsinaisen ohjelman lisäksi monet yhdeksäsluokkalaiset tapasivat tuttujaan muista kouluista ja tutustuivat uusiin ihmisiin.
Juha-Matti Tammela ja Kata Melajärvi
Kuvat Juha-Matti Tammela, Olli Raito, Kata Melajärvi