Opiskeluhuolto

  1. Etusivu
  2. Opiskeluhuolto
null

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuollolla tarkoitetaan oppilaan ja opiskelijan hyvän oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa koulu- ja oppilaitosyhteisössä. Opiskeluhuoltotyötä ohjaa nuoren edun ensisijaisuus ja hänen hyvinvointinsa edistäminen.

Opiskeluhuollon tarkoitus

Opiskeluhuolto on yhteisöllistä ja yksilöllista tukea. Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ehkäisevänä, koko yhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Lisäksi nuorella on oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon ja palveluihin.

Opiskeluhuoltoryhmän jäsenet miettivät yhdessä perheen kanssa ratkaisuja tilanteisiin, joissa oppilaan koulunkäynnissä on vaikeuksia. Ryhmään kuuluvat omien toimenkuviensa puitteissa apulaisrehtori, kuraattori, psykologi, erityisopettaja, terveydenhoitaja, nuorisokasvattaja sekä opintojen ohjaaja. Ryhmän jäsenillä on käsiteltävien asioiden suhteen vaitiolovelvollisuus.

Yhteisöllinen

Yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö kuuluu kaikille koulun ja oppilaitoksen toimijoille. Jokaisen oppilaan ja opiskelijan kanssa työskentelevän sekä opiskeluhuoltopalveluista vastaavan viranomaisen ja työntekijän on tehtävissään edistettävä oppilaiden ja opiskelijoiden ja koko koulu- ja oppilaitosyhteisön hyvinvointia sekä yhteistyötä huoltajien kanssa. Ensisijainen vastuu yhteisön hyvinvoinnista on koulun tai oppilaitoksen henkilökunnalla. Yhteisön toimintakulttuurin kehittämistä ja yhteisöllistä työtä johtaa rehtori.

Hyvinvointia edistävä yhteisöllinen opiskeluhuolto kohdistuu koko opiskeluyhteisöön, mutta työtä voidaan myös kohdentaa tietyille luokka-asteille tai ryhmille, esimerkiksi koulun aloittamis- tai päätösvaiheeseen tai tunnistetun ryhmään liittyvän ongelman perusteella.

Yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö koostuu muun muassa seuraavista asioista:

Yksilöllinen

Yksilökohtaisella opiskeluhuollolla tarkoitetaan yksittäisille opiskelijoille annettavia koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja, opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluja sekä monialaista yksilökohtaista opiskeluhuoltoa.

Opettajat ovat avainhenkilöitä opiskelijan tuen tarpeen tunnistamisessa. Opettajan näkökulmaa tarvitaan myös tilanteen tarkemmassa selvittelyssä sekä tuen suunnittelussa ja järjestämisessä.

Monialainen yksilökohtainen opiskeluhuolto voi olla tarpeellista opiskelijan tuen tarpeen selvittämiseksi ja opiskeluhuollon tuen järjestämiseksi. Yksittäisen opiskelijan monialaista opiskeluhuoltoa toteutetaan tapauskohtaisesti tilanteen ja tarpeen mukaisesti koottavassa asiantuntijaryhmässä. Opiskelijat ja huoltajat ovat vahvasti osallisina yksilökohtaisessa opiskeluhuoltotyössä.

Koulu-/opiskeluterveydenhuolto

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto on nuorille ja heidän perheilleen suunnattu lakisääteinen terveyspalvelu, joka on saatavilla koulupäivien aikana koululla. Se on perusterveydenhuollon maksuton palvelu.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon tavoitteena on ylläpitää ja edistää nuorten hyvinvointia, esim:

  • nuoren kasvun ja kehityksen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
  • huoltajien kasvatustyön tukeminen
  • tarvittaessa jatkotutkimuksiin ja -hoitoon ohjaaminen
  • kouluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä yhteisön hyvinvoinnin edistäminen ja seuranta
  • oppilaan terveydentilan toteamista varten tarpeelliset erikoistutkimukset

Terveydenhoitajan terveystarkastukset tehdään 8. luokkalaisille, lukion 1. vuoden opiskelijoille sekä puolustusvoimien kutsuntatarkastukset 18-vuotta täyttäville kutsunnanalaisille. 7. luokkalaiset tarkastetaan mahdollisuuksien mukaan. Lääkärintarkastus tehdään 8. luokkalaisille sekä kutsuntaikäisille.

Yhteystiedot

Kuraattorit, psykologi ja peruskoulun nuorisokasvattaja

Kuraattori Emilie Bollström

Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion kuraattori on tavattavissa maanantaista perjantaihin 8.15-16.00. Ajanvaraus tapahtuu wilman kautta tai tekstiviestillä/ puhelinsoitolla p. 050 369 7282. Työhuone sijaitsee B-siivessä, luokan 31 vieressä.

Kuraattorin luokse voi tulla pienenkin huolen kanssa. Keskustelut kuraattorin kanssa ovat luottamuksellisia ja vapaaehtoisia.

Kuraattorin puoleen voi kääntyä, jos haasteina ovat esimerkiksi koulumotivaation puute, poissaolot, ahdistus, seksuaalisuuteen, identiteettiin tai päihteisiin liittyvät sekä esimerkiksi kaverisuhteisiin tai muihin ihmissuhteisiin liittyvät asiat, perheen muuttuneet olosuhteet ja pulmatilanteet tai itsenäistymisen vaiheessa asumiseen ja talouteen liittyvät asiat. Kuraattorin kanssa voi pohtia omaa elämää, mielenterveyttä ja omia voimavaroja turvallisessa tilassa.

Kuraattori on sosiaalihuollon ammattihenkilö, jonka tehtävänä on tukea nuorten hyvinvointia, mielenterveyttä, koulunkäyntiä, tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä auttaa kokonaisvaltaisesti erilaisissa elämäntilanteissa. Kuraattori tekee palveluohjausta ja neuvontaa.

Oppilas- ja opiskeluuhuollon kuraattori tuo sosiaalityön asiantuntijuutta kouluyhteisöön. Tavoitteena on edistää koulun yhteisöllistä hyvinvointia ja turvallisuutta. Kuraattori kuuluu koulun opiskeluhuoltoryhmään sekä kiusaamisen vastaiseen tiimiin. Kuraattori tekee tarpeen mukaan yhteistyötä opettajien, perheen, viranomaisten sekä muiden oppilaan elämään vaikuttavien tahojen kanssa. Asioista tiedottamisesta yhteistyöverkostoille sovitaan oppilaan ja huoltajan kanssa yhdessä.

Yhteystiedot

Psykologi Ulriika Salo

Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion psykologi on tavattavissa maanantaista perjantaihin klo 8.15-16.00. Ajanvaraus tapahtuu Wilman kautta tai tekstiviestillä/ puhelinsoitolla, p. 045 3469 409. Työhuone sijaitsee B-siivessä, terveydenhoitajan huoneen vieressä.

Psykologi on terveydenhuollon ammattihenkilö. Psykologin tehtävänä koulussa on edistää nuorten hyvinvointia ja mielenterveyttä, tukea opiskeluja ja ennaltaehkäistä ongelmia. Psykologi antaa nuorille, heidän perheilleen ja koulun henkilöstölle ohjausta ja neuvontaa sekä selvittelee, arvioi ja tutkii nuoren kehitykseen, oppimiseen, koulunkäyntiin ja mielenterveyteen liittyviä haasteita. Arvioinnin ja tutkimuksen perusteella suunnitellaan ja suositellaan nuoren tarvitsemaa tukea ja toimenpiteitä. Tarpeen mukaan psykologi ohjaa nuoren tai perheen koulun ulkopuolisen tuen piiriin sekä tekee yhteistyötä nuorta tutkivien tai hoitavien tahojen kanssa.

Opiskelijalla on oikeus tarvittaessa päästä keskustelemaan henkilökohtaisessa tapaamisessa joko psykologin tai kuraattorin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä ja kiireellisessä asiassa samana tai seuraavana työpäivänä.

Tapaamiset psykologin kanssa ovat luottamuksellisia ja vapaaehtoisia. Tapaamisissa voidaan käsitellä mm. seuraavanlaisia teemoja: tunne-elämän pulmat (stressi, ahdistus, masentuneisuus, pelot, jännittäminen, väsymys), opiskeluvaikeudet, elämänmuutokset ja kriisit, itsetuhoiset ajatukset, haasteet sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja ihmissuhteissa sekä identiteettiin liittyvät pohdinnat.

Oppilas- ja opiskeluhuollon psykologi tuo psykologista asiantuntijuutta koulun käyttöön. Tämä tapahtuu antamalla konsultaatiota henkilöstölle ja tekemällä yhteistyötä henkilöstön kanssa. Tavoitteena on edistää niin yksittäisen oppilaan tai opiskelijan kuin myös koko yhteisön hyvinvointia ja turvallisuutta sekä myönteistä opiskeluilmapiiriä. Psykologi osallistuu koulun yhteisöllisen työn suunnitteluun ja toteutukseen antamalla tietoa ja tukea hyvinvointiin ja mielenterveyteen liittyvissä asioissa. Psykologi kuuluu koulun opiskeluhuoltoryhmään, jossa muun muassa suunnitellaan ja koordinoidaan erilaisia hyvinvointiin liittyviä tapahtumia, keskustellaan koulussa esiin nousevista ilmiöistä ja kehitetään uusia toimintamalleja.

Yhteystiedot

Peruskoulun nuorisokasvattaja Satu Rasilainen

Maunulan yhteiskoulun nuorisokasvattaja on tavattavissa päivittäin klo 8.15-16.00. Nuorisokasvattajaan voi olla yhteydessä puhelimitse p. 044 244 1207 tai Wilman kautta.

Nuorisokasvattaja tarjoaa matalan kynnyksen tukea nuorille koulun arjessa.Tehtäviin kuuluu ryhmäytykset, retket, ryhmä- ja välituntitoiminta sekä kouluun sitouttaminen.  Nuorisokasvattaja on kiusaamisen vastaisen tiimin jäsen ja osallistuu kiusaamisen ennaltaehkäisyyn sekä järjestää tarvittaessa sovitteluita ja kiusaamisen selvittelyitä.  Nuorisokasvattaja vastaa tukioppilaiden ohjauksesta. Nuorisokasvattaja tekee yhteistyötä nuorisotalojen sekä muiden nuorten vapaa-ajan toimijoiden kanssa.

 Nuorisokasvattajalle voi tulla juttelemaan mistä vain mieltä askarruttavasta asiasta. Esimerkiksi: kiusaamisesta, keskittymishaasteista oppitunneilla, opiskelusta, kaverien välisistä riitatilanteista tai esimerkiksi harrastuksiin liittyvistä kysymyksistä.

Yhteystiedot

Erityisopetus

Peruskoulun erityisopetus

Jos oppilaalla on oppimis- tai keskittymisvaikeuksia, hänet voidaan ohjata erityisopetukseen. Erityisopetus toteutetaan yksilö-, pienryhmä- tai samanaikaisopetuksena. Erityisopetuksen tavoitteena on tukea oppilasta ja parantaa hänen edellytyksiään menestyä tavallisessa koulutyössä. Erityisopetuksen tarpeesta keskustellaan aineenopettajan, erityisopettajan, huoltajan sekä oppilaan kanssa yhdessä.

Laaja-alaiset erityisopettajamme
  • Emma Eerolainen 0505813178
  • Nadja Karvonen 0453460602
  • Jenni Tanhuanpää 0458724285 (opintovapaalla syksyn 2024)

Yhteystiedot

Lukion erityisopetus

Lukion erityisopettaja Sini-Tuisku Löhönen on tavattavissa maanantaista perjantaihin sopimuksen mukaan. Ajan voi varata esimerkiksi Wilma-viestillä, Whatsapissa/tekstarilla/soittamalla p. 0453469534 tai sähköpostitse sini-tuisku.lohonen@mayk.fi .

Lukion erityisopettaja järjestää uusille lukiolaisille lukiseulan, jolla kartoitetaan opiskelijoiden luku- ja kirjoitustaitoja. Tarpeen mukaan opiskelijat kutsutaan yksilölukitestiin. Lukion erityisopettajan vastuualueena on tarpeen mukaan lukio-opintoja koskevien tukitoimien arviointi ja suunnittelu yhdessä opiskelijan, huoltajien ja muiden opettajien kanssa. Erityisopettaja järjestää opiskelutekniikan opetusta ja tukee opiskelijoita esimerkiksi vaikeassa elämäntilanteessa tai ajanhallinnan haasteiden vuoksi. Erityisopettaja toimii koulumme opiskeluhuoltoryhmässä ja yhteistyössä lukion ryhmänohjaajien ja aineenopettajien kanssa.

Oppimisvaikeuden, sairauden/vamman tai suomen kielen puutteellisen hallinnan vuoksi on mahdollista saada kokeisiin pidennetty koeaika tai tarvittaessa muita erityisjärjestelyitä. Erityisopettaja ohjaa opiskelijoita erityisjärjestelyiden hakemisessa Ylioppilastutkinnon kokeisiin.

Lukion erityisopettajaan voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, mikäli oppimisessa tai opiskelussa ilmenee haasteita. Lukion erityisopettajan työtila sijaitsee lukiolaisten tilan vieressä, ovessa lukee lukion erityisopetus.

Yhteystietoja

Kuraattori

Emilie Bollström

Peruskoulu ja lukio, ma-pe

Terveydenhoitaja

Minna Pohjolainen

Paikalla ma-pe (1.3 - 30.4.2025)

Nuorisokasvattaja

Satu Rasilainen

Psykologi

Ulriika Salo

Terveydenhoitaja

Jade Varala

Paikalla ma-pe
(Opintovapaalla 1.5.2025 asti)

Terveydenhoitaja

Neea Yli-Anttila

Paikalla ma-pe

Erityisopettaja

Emma Eerolainen

Erityisopettaja (peruskoulu)

Erityisopettaja

Nadja Karvonen

Laaja-alainen erityisopetus (peruskoulu)

Erityisopettaja

Sini-Tuisku Löhönen

Erityisopetus (lukio)

Erityisopettaja

Jenni Tanhuanpää

Laaja-alainen erityisopetus (peruskoulu)

Opiskeluhuoltosuunnitelma

Opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan, miten Maunulan yhteiskoulussa ja Helsingin matematiikkalukiosa toteutetaan yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä, miten yksilökohtaista tukea järjestetään sekä miten oppilaiden, opiskelijoiden, heidän huoltajiensa ja yhteistyötahojen kanssa tehdään yhteistyötä. Opiskeluhuoltosuunnitelmassa linjataan myös toimintatavat kiusaamisen, häirinnän ja väkivallan sekä kriisitilanteiden varalle.