Klovneriaan erikoistunut teatteriryhmä Red Nose Company vieraili Maunula-talolla 13.9. Punainen viiva -esityksensä kanssa. Katsomoon pääsivät ensin koulupäivän päätteeksi yhdeksäsluokkalaiset ja myöhemmin illalla abiturientit.

Red Nose Companyn Punainen viiva perustuu Ilmari Kiannon samannimiseen teokseen (1909) ja kertoo suomalaisen köyhälistön elämästä ja tilasta 1900-luvun alkupuolella juuri ennen ensimmäisiä eduskuntavaaleja ja yhdeksän vuotta ennen sisällissotaa.

Tarinan päähenkilö Topi ja hänen perheensä ovat köyhiä maalaisia, jotka elävät 1900-luvun alun Suomessa. Heidän asemansa on huono, ja he riutuvat huonossa tilanteessaan koko tarinan läpi, mutta muutoksia on tulossa. Näiden muutosten ansiosta köyhien aseman Suomessa pitäisi parantua, mutta perhe ehtii suurimmaksi osaksi kuolla, ennen kuin muutokset ehtivät vaikuttaa heidän elämäänsä. Tarinassa sanoma saattaakin olla, että yhteiskunnan muutokset ovat hitaita.

Näytelmässä näyttelijöillä oli pellenenät ja valkoista meikkiä kasvoilla. Esityksessä hyödynnettiin myös tanssia ja musiikkia. Se oli metafiktiivinen, eli esittäjät kommentoivat sitä esittäessään sekä juttelivat toisilleen esiintymistavoista: “Aattelitko sä tolleen seistä koko loppuesityksen?” Myös yleisöä otettiin mukaan esimerkiksi saunakohtauksessa, jossa yleisö teki kiukaan sihinän äänet. Kertomisen sävy oli leikillinen, ja taiteen ja viihteen erilaiset tyylit sekottuivat.

Esityksen lavasteet olivat hyvin yksinkertaisia. Lavalla oli vain punainen verho, jonka takana näyttelijät kävivät hakemassa tarvitsemiaan esineitä, kuten kitaran tai haitarin.

Koostettu Äi6-kurssilla käytyjen keskustelujen pohjalta. Kuva Tero Ahonen.