Olemme Suomen ensimmäinen koulukinokoulu

Valtakunnallinen elokuvakasvatusta edistävä, voittoa tavoittelematon yhdistys, Koulukino ry on valinnut Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion Suomen ensimmäiseksi koulukinokouluksi. Valinnan taustalla on koulussamme jo vuosikausia tehty runsas ja esimerkillinen elokuva- ja mediakasvatustyö.

Koulukino tuottaa elokuvakohtaisia oppimateriaaleja uutuuselokuviin ja tarjoaa välineitä laadukkaaseen mediakasvatukseen. Koulukino on opetus- ja kulttuuriministeriön tukema yhdistys, jonka toiminta alkoi vuonna 2002 ja on sittemmin vain laajentunut. Viimeisimpänä Koulukino on kehittänyt suoratoistopalvelun kotimaisille lyhytelokuville, joiden levittäjänä yhdistys nyt toimii. Lisää voi lukea alla olevista suosituslinkeistä.

Pilottikouluna teemme yhteistyötä yhdistyksen kanssa ja kehitämme koulukinokoulu-sertifikaatin kriteeristöä, jotta koulut ympäri Suomea voivat hakeutua kriteerit täyttäessään myös koulukinokouluksi. Koulu, jolla on koulukinokoulun status, huolehtii esimerkillisestä elokuvakasvatuksesta luontevana osana järjestämäänsä opetusta, yli oppiaine- ja kouluasterajojen. Koulun sivuilla oleva koulukinokoulun logo on siis merkki oppilaille, opiskelijoille, huoltajille – kenelle vain – siitä, että elokuvakasvatus ja monilukutaito ovat vahvasti läsnä koulun arjessa. Koulu saa logon käyttöönsä vain Koulukino ry:n päätöksellä.

Koulukinokouluna olemme sitoutuneet esimerkiksi seuraavaan:

  • järjestämme vähintään kaksi tilaus- eli koulukinonäytäntöä elokuvateatterissa lukuvuoden aikana (käytännössä näytöntöjä on reilusti enemmän),
  • käytämme opetuksessamme Koulukinon tuottamia elokuvakohtaisia oppimateriaaleja ja
  • olemme mukana testaamassa uusia elokuvia ja oppimateriaaleja, annamme niistä palautetta.

Lisäksi koulullamme vierailee elokuva-alan asiantuntijoita, jotka kertovat työstään ja esimerkiksi näkemistämme elokuvista. Vierailijat tarjoavat lisä- ja taustatietoa ja auttavat ymmärtämään elokuvassa haastavilta tuntuneita kohtia. Vierailijoina ovat olleet esimerkiksi näyttelijät Krista Kosonen ja Antti Luusuaniemi sekä elokuva- ja televisiotutkimuksen professori Henry Bacon.

Katso blogistamme, millaisia elokuvakasvatusjuttuja olemme vuosien varrella tehneet!

Tutustu myös opinto-oppaaseemme, jossa on ÄI13 Elokuvakulttuurin tuntemuksen syventäminen -kurssin (LOPS2016) ja vastaavan (LOPS2021) opintojakson ÄI15 kuvaus.

ÄI13 ja ÄI15 ovat tarjolla myös yksityiskoulujen Verkkolukiossa ja mahdollista siis tehdä myös muissa yksityiskouluissa. Kurssi- ja opintojaksoidea on vapaasti muokattavissa ja sovellettavissa kaikkiin oppilaitoksiin. Toisenlainen versio elokuvaopintojaksosta on julkaistu Koulukinon sivuilla (linkki suosituslinkeissä).

Elokuvakestosuosikkejamme opetuksen näkökulmasta

Ad Astra (ÄI1, ÄI2, ÄI3, ÄI9, FY1, FY5, FY7, FY10 [tähtitiede], FI2)
Blinded by the Light (ÄI9, ENA9, ENA2, MU4, S29, 8. luokat, yhteiskuntaoppi)
Where to Invade Next (ENA2, maantiede)
Minä, Simon (ENA1, ÄI1, S21, ÄI8)
Bohemian Rhapsody (ÄI3, ENA3, musiikki ja terveystieto)
Miami (FI2, ÄI8, islam, psykologia)
Nuori Astrid (ÄI5, A- ja B-ruotsi)
Ikitie (lukion historia, yhteiskuntaoppi, S2, luova kirjoittaminen)
Loving Vincent (ÄI3, ENA3, kuvataide)
Judy (puheviestintä ja äänenhuolto)

Kotimaisia lyhytelokuvavinkkejämme opetuksen näkökulmasta

Yksittäistapaus (ÄI3, ÄI6, ÄI8, ÄI9, S28, terveystieto, ruotsi, uskonto)
Me ei vietetä joulua (ÄI3, ÄI6, ÄI9)

Koulukinokoordinaattori

FL Juha-Matti Tammela
Lukion suomen kielen ja kirjallisuuden lehtori, oppikirjailija
S-posti etunimi.sukunimi(at)mayk.fi

Koulukinotoiminta verkkomediassa

“Elokuva – perinteikäs digiajan oppimateriaali” – artikkeli elokuvakulttuurilehti Lehtiset (20.8.2020)
“Koulukinokouluista 2020-luvun ilmiö” – raportti koulukinotoiminnastamme Lähikuvassa (elokuva- ja mediakulttuurin tieteellinen aikakauslehti, 16.3.2020)
“Laatua leffakasvatukseen” – Opettaja-lehden haastattelu (12.3.2020)
“Koulukino elokuvakasvatuksen apuna” – paikallislehti Oulunkyläinen (2.3.2020)

Suosituslinkkejä

www.koulukino.fi/koulukino-sertifikaatti
www.mayk.fi/opinto-opas (selaa oppiainetta suomen kieli ja kirjallisuus kohtaan ÄI13/ÄI15 – Elokuvakulttuurin tuntemuksen syventäminen, lukion itsenäisen elokuvaopintojakson kuvaus)
www.koulukino.fi (yhdistys ja oppimateriaalivalikoima)
www.koulukino.fi/suoratoisto (suomalaisten lyhytelokuvien suoratoistopalvelu kouluille, elokuvavalikoima)
www.koulukino.fi/lukion-elokuvakurssi (vapaasti muokattava lukion elokuvaopintojakson pohja ohjeineen)
www.finnkino.fi (yhteistyökumppani tilaus- eli koulukinonäytäntöjen järjestelyissä)
www.maikkamintissä.fi (koulukinokoordinaattorin blogi)
www.verkkolukio.fi (koulukinokoordinaattorin ohjaama itsenäinen ÄI13-elokuvaverkkokurssi)

007 ja tehtävä lukiossa

Ian Flemingin romaanien ja novellien inspiroiman James Bond -elokuvasarjan 25. osa No Time to Die tuli ensi-iltaan 30.9.2021. Kävimme abiturienttien kanssa katsomassa Cary Joji Fukunagan…
Lue lisää

Koulukinonäytännöt Green Book ja Tove

Koronarajoitusten puitteissa ennen elokuvateattereiden sulkemista ehdimme tilata ja toteuttaa kaksi koulukinonäytäntöä Kinopalatsissa marraskuussa. Kaikki abiturientit lähtivät katsomaan osana ÄI8-kurssiaan Peter Farrellyn ohjaamaa, useita Oscar-palkintoja voittanutta…
Lue lisää

Elokuvissa 300 nuoren kanssa

Kevätlukukauden elokuvakasvatus alkoi vauhdikkaasti heti loman jälkeen torstaina 9.1.2020 Kinopalatsin suurimmassa salissa. Tilausnäytännössä paikalla oli ennätysmäärä koulumme väkeä, ja 300 katsojan siirryttyä päivän päätteeksi julkisilla…
Lue lisää

Olemme Suomen ensimmäinen koulukinokoulu

Keskiviikkona 27.11.2019 julkistettiin Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion valinta Suomen ensimmäiseksi koulukinokouluksi. Mallikouluvalinta on ilo ja kunnia koko yhteisöllemme! Pilottikouluna toimimisesta ja koulukinokoulu-sertifikaatista voi lukea…
Lue lisää